Bij DaklaPack streven we er continu naar om duurzamer te worden door zowel onze producten als processen te vergroenen.

Als fabrikant van flexibele kunststofverpakkingen begrijpt DaklaPack de belangrijke rol die wij spelen bij het adviseren en opleiden van onze klanten over uitdagingen en keuzes op het gebied van duurzaamheid. Zo proberen we een holistisch, transparant aanbod van alternatieve duurzame verpakkingsoplossingen aan te bieden.


We richten ons op het creëren van verpakkingen van één type kunststof die gerecycled kan worden, het gebruik van gerecycled materiaal, bio-drop in plastics, composteerbare verpakkingen en het gebruik van alternatieve materialen zoals papier. Na een grondige beoordeling van onze producten en rekening houdend met verschillende infrastructuren in Europa en de VS, hebben we onze eigen zes ecolabels gecreëerd. Deze eco labels kunnen klanten helpen om duurzame verpakkingen gemakkelijk te identificeren en te begrijpen waarom en in welke opzichten ze verschillen van (plastic) verpakkingen op basis van fossiele brandstoffen.

Wolk
Wolk
Wolk

Ecolabels

Onze zes ecolabels om duurzame verpakkingen gemakkelijk te identificeren zijn:

Designed for recycling (plastic)

Designed for recycling (plastic)

Allereerst is het belangrijk om te benadrukken dat dit ecolabel niet garandeert dat het product word gerecycled. De daadwerkelijke recycling van een plastic product hangt af van een lange keten die begint bij duurzaam productontwerp en eindigt met effectieve lokale recyclinginfrastructuren. De volgende producten zijn voorzien van dit ecolabel:

  • Producten die kunnen worden gerecycled met de huidige recyclinginfrastructuur.
  • Producten die nog niet recyclebaar zijn, maar wel geschikt zijn voor de verwachte verbeteringen aan de recyclinginfrastructuur.
Lees hier de criteria

Designed for recycling (paper)

Allereerst is het belangrijk om te benadrukken dat dit ecolabel niet garandeert dat het product wordt gerecycled. De daadwerkelijke recycling van een papieren product hangt af van een lange keten die begint bij duurzaam productontwerp en eindigt met effectieve lokale recyclinginfrastructuren. Producten met dit ecolabel kunnen worden gerecycled in de huidige papierrecyclinginfrastructuren.

Lees hier de criteria
Designed for recycling (paper)
Recycled Content

Recycled Content

Producten met dit ecolabel zijn deels of volledig gemaakt van gerecycled plastic of gerecycled papier. Het percentage gerecycleerde plastic dat in ieder product met dit label wordt gebruikt, wordt gespecificeerd in de productomschrijving.

Bio-based

Producten met dit ecolabel zijn gemaakt van meer dan 90% hernieuwbare grondstoffen. Zoals katoen of jute en biobased plastic. Papieren producten zijn ook biobased, maar deze zijn uitgezonderd van dit label, omdat ze hun eigen ecolabel hebben (zie papieren producten). Biogebaseerd plastic is gemaakt van planten (bijvoorbeeld suikerbiet of mais), in plaats van fossiele brandstoffen. Hierdoor hoeft er minder olie te worden gewonnen en geraffineerd en is de impact op het milieu kleiner.

Lees hier meer
Bio-based
Designed for (industrial) composting

Designed for (industrial) composting

Producten met dit label zijn onder bepaalde omstandigheden biologisch afbreekbaar, afhankelijk van hun grondstof: plastic, papier of jute.

Lees hier meer

Not recyclable

Niet alle ontworpen verpakkingen zijn recyclebaar. Sommige producten voldoen aan bepaalde technische mogelijkheden waardoor de verpakking niet recyclebaar is. We hebben ervoor gekozen om dit 'Niet recyclebaar label toe te voegen aan onzeecolabels om volledig transparant te zijn. Hiermee hopen we bewustzijn te creëren ten aanzien van de recyclebare producten die mogelijk goede alternatieven vormen voor producten met dit label. Dit label is van toepassing op zowel plastic als papieren producten.


Producten met het label 'Not recyclable':

  • Producten die niet kunnen worden gerecycled met de huidige recyclinginfrastructuur en die ook niet compatibel zijn met de verwachte veranderingen in de recyclinginfrastructuur.
Lees hier meer
Not recyclable

Een milieuvriendelijk(er) product

Bent u opzoek naar een milieuvriendelijk(er) product? Laat uw contactgegevens hier onder achter en een van onze specialisten neemt zo snel mogelijk contact met u op om uw vraag te beantwoorden.

Veelgestelde vragen

Flexibele plastic verpakkingen hebben vele duurzaamheidsvoordelen ten opzichte van regide plastic verpakkingen. Bij gebruik van flexibele verpakkingen, bijvoorbeeld, is er minder materiaal per product nodig en dit zorgt voor minder behoefte aan plastic verpakkingen per product. Wil je meer lezen, klik dan hier.

Over het algemeen verloopt de recycling van flexibel plastic als volgt: inzamelen, sorteren en verwerken. Wil je meer lezen over recycling, klik dan hier.

Bioplastic is een veelbelovende oplossing om de negatieve impact van plastic op het milieu terug te dringen. Er bestaat echter wat verwarring rondom de termen die worden gebruikt als we het hebben over bioplastic. Ze hebben verschillende betekenissen en moeten zorgvuldig worden gebruikt. Wil je meer lezen over het onderscheiden van bioplastics, klik dan hier.

Er staan een aantal symbolen op plastic verpakkingen die bedoeld zijn om hun recyclebaarheid aan te geven. We geven uitleg bij vier veelvoorkomende recyclingsymbolen. Klik hier voor meer informatie over de vier meest voorkomende symbolen.

Om de recyclebaarheid van flexibele plastic verpakkingsproducten te controleren, dien je met een aantal dingen rekening te houden, de verpakkingen zijn bijvoorbeeld, niet zwart, zijn groter dan 5x5 cm., ze mogen uit PE bestaan. Om meer te lezen over de recyclingcriteria, klik hier.

Bekijk hier welke soorten plastic producten recyclebaar zijn in Nederland, de VS, het VK, Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Zweden, Noorwegen en Spanje.

Recycled content verwijst naar de hoeveelheid materialen in een product afkomstig van een afvalstroom. Als die materialen afkomstig zijn van het productieproces, noemen we ze pre-consumer recycled content(of post-industrieel). Als ze na het gebruik door consumenten worden ingezet, betreft het post-consumer recycled content (PCR). Wilt u meer lezen over de voordelen van recycled content, klik dan hier.

Nieuw plastic ook wel virgin plastic, is plastic gemaakt van grondstoffen dat geen enkele recycled content bevat. De grondstof van nieuwe plastics kan uit niet-hernieuwbare fossiele brandstoffen (op aardolie gebaseerd plastic) of hernieuwbare materialen (biobased plastic) bestaan.

Een recyclebare verpakking kan onbedoeld niet recyclebaar zijn, maar met enkele eenvoudige beslissingen kunnen verpakkingen optimaal recyclebaar worden gemaakt. Bij het ontwikkelen van volledig recyclebare verpakkingen dient er aandacht te gaan naar; de toevoegingen ,de keuze van het eventuele label, de inktsoorten en lijmen die voor de plastic verpakking worden gebruikt. Wilt u meer lezen over inkten, lijmen en vernissen, klik dan hier.

De recyclingindustrie is continu in beweging en verschillende bedrijven en projecten hebben aangekondigd voor nieuwe, verlengde recyclinginitiatieven. Wil je meer lezen, klik dan hier.

Coatings, lakken en hechtmiddelen worden gebruikt in papieren en plastic verpakkingen. Er bestaat consensus over de definities. Korte definities vind u hier.

Bij de vergelijking van plastic en papieren verpakkingen is het van belang om de impact van zowel hun productieproces als het einde van hun levensduur onder de loep te nemen. Hoewel nieuw plastic goedkoper is om te produceren, is het gemaakt van niet-hernieuwbare fossiele brandstoffen. En hoewel papier is gemaakt van hernieuwbare bronnen (meestal houtvezels), vereist het productieproces meer water en energie dan plastic. Wil je meer lezen over de verschillen, klik dan hier.

Iedere papierrecyclingmolen is anders en kan uit meer of minder stappen in het productieproces bestaan. De meeste molens volgen echter de zelfde basisstappen voor papierrecycling. Klik hier om deze stappen in detail te lezen.

Papier kent een van de meest uitgebreide recyclingsystemen, maar het is natuurlijk ook composteerbaar aangezien het is gemaakt van houtpulp. De keuze tussen het recyclen of composteren van papieren producten hangt af van eventuele toevoegingen aan het papier (bijv. plastic, coatings) en hoe schoon het gebruikte papier is. Als je hier meer over wilt lezen, klik dan hier.

Om de recycleerbaarheid van papieren verpakkingsproducten te controleren, zijn er een paar dingen om in gedachten te houden. Zo dient de verpakking voor minimaal 95% uit papier te bestaan en dient de coating slechts aan één zijde te worden aangebracht en in water oplosbaar te zijn. Wilt u meer lezen over de criteria, klik dan hier.

FSC staat voor Forest Stewardship Council, een internationale non-profitorganisatie die duurzaam gebruik van hout promoot. Wanneer papier FSC-gecertificeerd is, is bewezen dat het op een ecologisch, sociaal en economisch duurzame manier is geproduceerd. Er zijn drie FSC-labels: FSC 100%; FSC Mix en FSC Recycled. Als je meer wilt weten over hun verschillen, klik dan hier.