Duurzame verpakkingen

Duurzame verpakkingen

Duurzame verpakkingen spelen een belangrijke rol in een tijd waarin de voedselketen wordt bedreigd door de zogeheten plastic soup en we ons steeds meer bewust worden van de eindigheid van fossiele brandstoffen. Bedrijven worden gestimuleerd om milieuvriendelijk te produceren. Duurzame, biologisch afbreekbare verpakkingsmaterialen passen volledig in dit plaatje. Als bedrijf kunt u zich onderscheiden door met uw verpakkingen uit te stralen dat u uw ogen niet sluit voor hetgeen ons klimaat bedreigt.

Onze drie speerpunten

Bij DaklaPack willen we graag uw partner zijn in uw missie om bij te dragen aan een CO2-neutrale bedrijfsvoering. We zijn daarom continu op zoek naar nieuwe oplossingen voor het duurzaam verzenden, verpakken en afvullen. Onze Groene Missie - zoals we onze innovatieve reis naar een circulaire economie gedoopt hebben - kenmerkt zich door een drietal speerpunten:

  • Verpakkingen recyclebaar maken
  • Biobased en biologisch afbreekbare grondstoffen inzetten
  • Verpakkingsmaterialen en -onderdelen slimmer inzetten en waar mogelijk beperken

Verpakkingen recyclebaar maken

Ons streven is om verpakkingen na het openen niet langer te beschouwen als restafval, maar als basismateriaal voor een nieuw (verpakkings)product. Al onze duurzame verpakkingen willen we recyclebaar maken. Of het nu door de natuur opgenomen kan worden of mechanisch dan wel chemisch gerecycled kan worden: verpakkingsmaterialen mogen niet meer verloren gaan.
Maar met alleen recyclen zijn we er nog niet. We moeten toe naar een circulaire verpakkingsindustrie, hetgeen wil zeggen dat emballage ook na een eerste keer gerecycled te zijn wederom hergebruikt kan worden. Dat houdt in dat onze duurzame verpakkingen bij voorkeur uit één materiaal bestaan, met een transparante kleur. Zo hoeven er tijdens het recyclen geen meerdere onderdelen van elkaar gescheiden te worden, maar kan een verpakking in zijn geheel verwerkt worden tot een nieuw eindproduct.

Biobased en biologisch afbreekbare grondstoffen inzetten

Om tot duurzame, milieuvriendelijke verpakkingen te komen, gebruiken we zowel biobased als biologisch afbreekbare grondstoffen. Deze begrippen worden geregeld door elkaar gehaald, maar er is wel degelijk een verschil. Even kort de definities:
Biobased: materiaal gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Denk hierbij aan plastic op basis van maïs of suikers.
Biologisch afbreekbaar: heeft betrekking op de eindfase. Het houdt in dat het materiaal door de natuur (lees: bacteriën en schimmels) kan worden afgebroken, zonder dat er reststoffen overblijven. Dit geldt voor onder meer hout, papier en katoen.
Wanneer een verpakking biologisch afbreekbaar is, zegt dit overigens niets over de termijn waarbinnen dit gebeurt. Daarom wordt ook vaak de term composteerbaar gebruikt. Composteerbare verpakkingsmaterialen verdienen deze titel wanneer ze binnen twaalf weken voor ten minste 95 procent afgebroken kunnen worden.
Kortom: een biobased verpakking hoeft niet per definitie ook biologisch afbreekbaar te zijn, maar andersom wel. Een biologisch afbreekbaar product is te allen tijde gemaakt van biobased materialen. Deze combinatie is hetgeen we bij DaklaPack nastreven.

Verpakkingsmaterialen en -onderdelen slimmer inzetten en beperken

Naast het vervaardigen van ecologisch verantwoorde verpakkingsmaterialen, is het ons doel om de hoeveelheid verpakkingen bovendien te beperken. Vaak bestaat een verpakking uit meerdere onderdelen, die vaak ook nog eens van diverse materialen gemaakt zijn. In veel gevallen is dit volstrekt overbodig. Onze doelstelling is dan ook om onze duurzame verpakkingen uit één materiaal te produceren en waar mogelijk overbodige onderdelen achterwege te laten.

Wat zijn de meest milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen?

Een vraag die we regelmatig krijgen is welk verpakkingsmateriaal nu eigenlijk het meest duurzaam en daarmee milieuvriendelijk is. Deze vraag is niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Veel winkels gebruiken tegenwoordig bijvoorbeeld papieren tassen in plaats van plastic. Maar is dat per definitie beter? Papier is bijvoorbeeld minder sterk dan plastic, waardoor je meer papier nodig heeft om een stevige tas te maken. En alle bomen die geplant moeten worden om papier te maken zijn ook niet per se wenselijk. Aan de andere kant: gebruiken we plastic dat uiteindelijk in zee belandt, dan zijn we wellicht nog verder van huis.
Dit voorbeeld geeft al aan dat het een ingewikkelde kwestie is. Daarnaast zijn sommige verpakkingsmaterialen eenvoudigweg niet geschikt voor het verpakken van een specifiek product. Probeer maar eens melk te verpakken in alleen papier. Dat werkt niet. Om te bepalen welk materiaal het meest milieuvriendelijk is, dient dan ook vooral gekeken te worden naar de manier waarop het is geproduceerd. Het ene plastic is het andere niet en hetzelfde geldt voor papier.

Ook duurzaam verpakken?

DaklaPack is de specialist op het gebied van composteerbare zakjes en andere biologisch afbreekbare verpakkingen. Wilt u met uw bedrijf ook bijdragen aan een duurzamere wereld? Als groothandel in duurzame verpakkingen hebben we een zeer uitgebreid assortiment aan tassen, zakken, enveloppes, blisterverpakkingen en talloze andere soorten milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen. Vraag gerust om advies, dan bespreken we wat voor u de beste opties zijn. U kunt ons bereiken via het telefoonnummer 0320-277 900 of het emailadres info@daklapack.nl. Graag helpen wij u ook aan de voordeligste milieuvriendelijke verpakkingen.

Blijf op de hoogte


Blijft u ook graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van onze verpakkingen en diensten, acties en andere interessante wetenswaardigheden?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief door hieronder uw e-mail in te vullen.